Sinds begin deze week is bij zes inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland papegaaienziekte vastgesteld. Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een Chlamydia bacterie, die kan worden overgedragen via het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels.
Waar de besmettingen vandaan komen is nog niet bekend, de meldingen komen verspreid uit de hele regio. Het kan zijn dat deze mensen de ziekte op dezelfde plek hebben opgelopen. De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die op een plek komen waar veel vogels zijn, zoals vogelshows, hebben een grotere kans om besmet te raken. Niet alleen papegaaien, maar ook andere vogelsoorten zoals parkieten, pluimvee, duiven, eenden, kalkoenen en kanaries kunnen de bacterie bij zich dragen, ook zonder dat ze zelf klachten laten zien.
De ziekte, die ook wel psittacose wordt genoemd, kan zich uiten in hoge koorts, erge hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van stofdeeltjes van ingedroogd oogvocht, snot of uitwerpselen van besmette vogels. De ontlasting van vogels kan opgedroogd nog acht maanden besmettelijk blijven. Mensen die vogelkooien schoonmaken wordt daarom geadviseerd goed te ventileren en eventueel een mondkapje te dragen.
Per jaar worden in heel Nederland normaal gesproken dertig tot veertig ziektegevallen gemeld, waarvan meer dan de helft van de patiënten in het ziekenhuis moet worden behandeld. Voor oudere mensen is de ziekte extra gevaarlijk. Huisartsen in de regio zijn al geïnformeerd. Mensen worden gewaarschuwd en opgeroepen contact op te nemen met de huisarts als ze bovengenoemde klachten hebben en met vogels in aanraking zijn geweest.
Bron: LICG