Nieuwe voedselbronnen en voedselveiligheid

 Het thema van het 17e Nationale Symposium Zoönosen was ‘Nieuwe voedselbronnen en voedselveiligheid'. We zoomden in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van alternatieve voedselbronnen en verschuivingen in voedselpatronen van de laatste jaren. We keken ook vooruit: wat eten we in 2030? Specifiek keken we deze dag naar de mogelijke risico's voor de volksgezondheid die deze ontwikkelingen met zich meebrengen.

Geïnteresseerd in de presentaties?

Wilt u de presentaties van dit symposium bekijken, stuur dan een e-mail met uw verzoek naar zoonose@rivm.nl

Programma  
Lezing 1 Protein transition: Why, what and how? | Laurice Pouvreau (WUR Wageningen University &Research (Wageningen University &Research)) (In het Engels)
Lezing 2  Microbiologische gevaren in nieuwe plantaardige voedselbronnen | Esther van Asselt (WFSR)

Workshop sessie 1

(parallelsessies)

  • Over de datum - Voedselverspilling vs voedselveiligheid | Wieke van der Vossen, Lilou van Lieshout (Voedingscentrum) & Rob de Jonge (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu))
  • Gezonde melk van gezonde koeien? Beheersing risico's van rauwe melk | Maarten Weber (Gezondheidsdienst voor Dieren), Damay Asjee (UU Universiteit Utrecht (Universiteit Utrecht)), Harold Janssen (COKZ) & Marcel Spierenburg (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ))
  • Afvalstromen in de voedselkringloop - kijk op kansen en risico's | Iemke Bisschops, Hazel van Waijjen (LeAF) & Mark Levisson (RIVM)

Workshop sessie 2

(parallelsessies)

  • Over de datum - Voedselverspilling vs voedselveiligheid | Wieke van der Vossen, Lilou van Lieshout (Voedingscentrum) & Rob de Jonge (RIVM)
  • Gezonde melk van gezonde koeien? Beheersing risico's van rauwe melk | Maarten Weber (Gezondheidsdienst voor Dieren), Damay Asjee (UU), Harold Janssen (COKZ) & Marcel Spierenburg (NVWA)
  • Afvalstromen in de voedselkringloop - kijk op kansen en risico's | Iemke Bisschops, Hazel van Waijjen (LeAF) & Mark Levisson (RIVM)
Lezing 3  Kweekvlees | Peter Verstrate (Mosa Meat)
Lezing 4 

Bacteriële (contact) zoönosen in de kweek van insecten en vis, en hun betekenis | Olga Haenen (WBVR Wageningen Bioveterinary Research (Wageningen Bioveterinary Research ))